Povezanost poroda carskim rezom i sastava bakterija crijeva novorođenčadi

U jednom od posljednji brojeva prestižnog znanstvenog časopisa „Nature“ (doi: 10.1038/s41586­0191560­1) opisano je da djeci rođenoj carskim rezom nedostaju mnogi korisni crijevni mikrobionti, kakve npr. ima majka. Umjesto toga, u crijevima imaju brojne bakterije karakteristične za bolesničke sobe. To je važna spoznaja s obzirom da je rana kolonizacija crijeva bakterijama važna za kasnije zdravlje osobe. Naime, disbalans crijevne flore povezan je s razvojem raznih bolesti kao što su alergije, astma i druge upalne bolesti.

Ipak, carski je rez u brojnim slučajevima opravdan te često spašava život i majke i novorođenčeta.

Za bolje razjašnjenje „štetnosti“ poroda carskim rezom na ranu kolonizaciju crijeva bakterijama, znanstvenici iz Engleske proučili su crijevnu floru u 596 zdrave novorođenčadi. U 314 djece rođene vaginalno, korisne bakterije, kao što su Bifidobacterium i Bacteroides, činile su 68% ukupnog broja bakterija. Znatno ih je manje bilo u djece rođene carskim rezom. Umjesto toga, u te su djece nađene velike količine (čak do 68%) za bolnice uobičajene bakterije, uključujući i štetne bakterije rodova Enterococcus i Clostridium. Ipak, ni u jednoj skupini novorođenčadi nije nađena znatna količina bakterija majčine vagine, što baca sumnju na uvriježeno mišljenje da su vaginalni mikrobi važni za kasnije zdravlje novorođenčadi.

Pokazano je također da je bez obzira na način poroda izuzetno važno uzima li majka tijekom trudnoće i poroda (ako se npr. radi o carskom rezu) antibiotike. Naime, djeca rođena vaginalno, a čije su majke uzimale antibiotike, imale su znatno manje korisnih bakterija roda Bacteroides. Osim toga, antibiotici mogu promijeniti sastav bakterija u majčinom mlijeku, što također može utjecati na sastav bakterija u djetetovim crijevima.

Još je nepoznato mogu li potencijalno patogene bakterije stvarno uzrokovati probleme u životu. Međutim, smatra se da će započinjanje života s pogrešnim „repertoarom“ mikroba crijeva vrlo vjerojatno imati posljedice kasnije u životu.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 25 Br. 138