Povezanost izlaganja magnetskoj rezonanciji za vrijeme trudnoće s fetalnim ishodima

 

Časopis JAMA od 6. rujna 2016. godine donosi rezultate istraživanja u kojem je proučavan utjecaj izlaganja trudnice magnetskoj rezonanciji u prvom trimestru trudnoće, ili izlaganja magnetskoj rezonanciji uz gadolinij u ostalom periodu trudnoće. Cilj je bio utvrditi dugoročne posljedice koje ti postupci imaju, odnosno nemaju na fetus, te sigurnost samih postupaka. U istraživanju je korištena baza podataka (za razdoblje 2003. – 2015.) iz provincije Ontario, u Kanadi.

Za trudnice koje su izložene magnetskoj rezonanciji u prvom trimestru trudnoće, procjenjivao se rizik mrtvorođenčeta, ili nenonatalne smrti. Pratio se također i rizik za razne kongenitalne anomalije, neoplazme te gubitak vida i sluha u periodu do četiri godine starosti djeteta.

U slučaju da je trudnica bila izložena magnetskoj rezonanciji s gadolinijem, uočene su brojne posljedice, te povećan rizik za niz reumatoloških, inflamatornih ili infiltrativnih kožnih bolesti. U tom je slučaju zabilježen i povećan rizik za mrtvorođenost ili neonatalnu smrt.

Autori na temelju ovih rezultata zaključuju kako izlaganje magnetskoj rezonanciji za vrijeme prvog trimestra trudnoće nema povećan rizik za oštećenje fetusa, u odnosu na neizlaganje magnetskoj rezonanciji. S druge strane, magnetska rezonancija uz primjenu gadolinija povezana je s povećanim rizikom za oštećenje fetusa.

GULIVER IMAGE / GETTY IMAGES

Izlaganje magnetskoj rezonanciji za vrijeme prvog trimestra trudnoće nema povećan rizik za oštećenje fetusa, no povećani rizik prisutan je u slučaju korištenja kontrastnog sredstva

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 22 Br. 123