Petr Hajny, dr. med. dent.: Nove tehnologije promijenit će rad dentalnih ordinacija

Jedan od predavača na Trećem Straumann/Ivoclar Vivadent kongresu, Petr Hajny, dr. med. dent., bezrezervno je, jednostavno i jasno podijelio svoja znanja vezana uz područje dentalne estetike i primjene CAD/CAM tehnologije. Istaknuo je potrebu prilagodbe novim tehnologijama, ali i potrebama pacijenata, koji su sve zahtjevniji. 

 

Treći međunarodni regionalni Straumann/Ivoclar Vivadent kongres radnog naziva „Competence in Implant Esthetics“ ugostio je predavača koji je tijekom dvodnevnog skupa održao dva atraktivna predavanja vezana uz primjenu CAD/CAM tehnologije u estetskoj stomatologiji. Riječ je o Petru Hajnyju, mladom i ambicioznom stomatologu iz Češke, koji radi u klinici Asklepion, smještenoj u jednoj od najstarijih zgrada u Pragu. Porijeklom iz obitelji koja je u svojim redovima imala nekoliko uspješnih stomatologa, i sam priznaje kako je za njega stomatologija bila „nešto što je samo po sebi došlo“. Školovao se za dentalnog tehničara do 1997. godine, zatim upisao stomatološki fakultet te diplomirao na Karlovom sveučilištu u Pragu 2005. Već sljedeće godine objavljena mu je studija „Longterm functionallity and failure of ceramic veneers“ u časopisu „Quintessence“. Član je CADE (Czech Academy of Dental Esthetics) i licencirani edukator tvrtke Ivoclar Vivadent.

MEDIX: Vaši klinički radovi ističu se sveobuhvatnošću i brzinom izrade. Spominjali ste 30 restauracija dnevno koje obuhvaćaju preparaciju pacijenta, skeniranje, izradu i cementiranje nadomjeska. Kako vam to uspijeva?

DR. HAJNY: Moje radno vrijeme nerijetko obuhvaća deset, dvanaest i više sati na dan. Pacijenti dolaze u potrazi za estetskim, trajnim i brzim rješenjem svog problema, a to im pokušavam pružiti na najbolji mogući način. Karijes ili trauma je ono od čega se polazi, ali je funkcija i estetika ono čime sve završava. Svaki rad počinje pozornim slušanjem želja pacijenata, analizom situacije i detaljnim planiranjem. Ponekad se želje i zahtjevi pacijenta ne podudaraju s mojim pojmovima ljepote; prije svega mislim na boju. Vodim se jednostavnom mišlju: ako pacijent nije zadovoljan, stomatolog nije uradio dobar posao.

MEDIX: Tijekom dijela predavanja o praktičnim iskustvima, naveli ste kako nije toliko bitno izabrati boju, koliko je važno poznavati i koristiti odgovarajuće svjetlosne efekte.

DR. HAJNY: Radi se o pravilnom (prirodnom) slojevanju, dakle dentinskom koloriranju, te u caklinskom sloju korištenju materijala kojima se modificira transparencija i translucencija. Tako se dobiva prirodna boja koja u raznim svjetlosnim uvjetima daje optimalan izgled. Od izuzetne je važnosti kvalitetno visoko poliranje završnog rada; izradak će dugoročno očuvati boju bez pigmentacija i privlačenja plaka, a samim tim bit će trajniji.

MEDIX: Virtualni dizajn protetskih nadomjestaka uvelike se razlikuje od klasičnog. Koja su vaša iskustva, s obzirom da ste radili na oba načina?

DR. HAJNY: Novije generacije zubnih tehničara brzo se prilagođavaju digitalnoj tehnologiji: naučeni su koristiti miš i tipkovnicu te imaju dobro razvijen osjećaj za „virtualno“. Međutim, vrlo ih je malo odgovarajuće educiranih. Teško je uspostaviti dobar kontakt s klasičnim dentalnim laboratorijem i od njih zahtijevati nov pristup izradi krunica, mostova i ljuskica. Radije se odlučujem sam dizajnirati radove. Dok jedan zub prepariram, drugi se već izrađuje u stroju. Tu vidim prednosti virtualnog dizajna, koristim sve dostupne alate koje mi biogenerički softver nudi. Na primjer, kopiranje dizajna kontralateralnih zuba, ukoliko su očuvani, omogućava dobivanje vrlo prirodnih rezultata, posebice u fronti. Na našem fakultetu se premalo radi i uči o morfologiji zuba, pa generacije stomatologa nemaju dovoljna znanja o tome, oslanjaju se na svoje tehničare.

Mislim da će nove tehnologije izrade fiksno-protetskih nadomjestaka na temelju virtualnog dizajna, koji sad može ležati u rukama stomatologa, promijeniti način rada mnogih dentalnih ordinacija. Skeniranje u ustima (a ne skeniranje modela koji je napravljen iz otiska), planiranje i kreiranje radova uz pomoć sofisticiranog biogeneričkog softvera te proizvodnja u ordinaciji preskaču mnoge faze klasičnog protokola. Rezultat je da pacijent nakon samo jednog ili eventualno dva posjeta izlazi iz ordinacije sa zadovoljnim osmjehom.

MEDIX: Govorili ste o nepovjerenju prema vašem načinu rada koje ste osjetili kod kolega stomatologa.

DR. HAJNY: Zbog moje mladosti često mi se implicira neiskustvo. Nisam sklon pisanju brojnih studija (jer jednostavno nemam previše vremena), ali mi iskustvo svakako ne nedostaje. To potvrđuju moji radovi i, dugoročno gledano, rezultati koji stoje u ustima. Na 2500 veneera koliko sam ih cementirao samo njih devet (0,36%) je završilo loše. Mislim da je to dobar rezultat. Sukob generacija, mišljenja ili načina rada najčešće posljedica su zavisti ili neznanja. Vjerujem kako je važna diskusija i bezrezervna, iskrena komunikacija, kako među kolegama stomatolozima, tako i sa zubnim tehničarima. Razmjena mišljenja i timski rad nužni su za kvalitetan razvoj dentalne medicine.

Petr Hajny, dr. med. dent., mladi i ambiciozni stomatolog iz Češke, predavač je i demonstrator tvrtke Ivoclar Vivadent. Tijekom dvodnevnog skupa održao je dva atraktivna predavanja vezana uz primjenu CAD/CAM tehnologije u estetskoj stomatologiji

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 17 Br. 94/95