Ovisnost u djece i mladih – smjernice u liječenju

 

 
Urednik časopisa The Lancet u izdanju dostupnom na webu od 2. srpnja 2016. osvrće se na nove američke smjernice za liječenje djece i adolescenata ovisnika. Naime, koncem lipnja 2016. godine Američka pedijatrijska akademija objavila je smjernice za liječnike praktičare koji se bave adolescentima i djecom koja zlorabe opojna sredstva, uključujući alkohol, marihuanu i duhan. 
 
Izvješće je usredotočeno na javnozdravstveni utjecaj zloporabe opojnih sredstava u toj visoko rizičnoj dobnoj skupini, te se preporučuje ciklus postupaka koji obuhvaća probir na zloporabu opojnih sredstava, kratku intervenciju i upućivanje na liječenje. 
 
Do zadnje godine srednje škole, tj. do dobi od 17 do 18 godina, 68% američke djece probalo je alkohol, a više od polovine izjavilo je da su bili pijani barem jednom. U porastu je konzumacija marihuane pa je 45% mladih u dobi 15-18 godina koristilo tu drogu. Uz to, unutar zadnjih trideset dana jedna je četvrtina (24%) koristila marihuanu. Uporaba duhana je stabilna, pa je 41% ispitanika već pušilo, a preko polovice mladih u dobi od 17 do 18 godina ranije je koristilo alternativne nedopuštene droge. Povjerljivost i povjerenje identificirani su kao osjetljiva područja, a moraju se uzimati u obzir individualno, od slučaja do slučaja, nekad je potrebno roditeljima razotkriti tešku ovisnost njihove djece. 
 
Probir je prvi korak da bi se otkrilo pojedince pod povećanim rizikom i može se koristiti za određivanje kliničke skrbi. Smjernice uključuju tablice koje povezuju učestalost zloporabe s odgovarajućim praćenjem, te omogućavaju standardizirani postupak liječenja za alkohol, marihuanu i duhan. Onim adolescentima koji se nisu izjasnili kao ovisnici potrebno je pružiti pozitivnu podršku jer je dokazano da se takvim pristupom odgađa početak moguće zloporabe. 
 
U kontekstu liberalizacije kanabisa u nekim državama liječnici se suočavaju s povećanim pritiskom u donošenju ispravnih procjena. I dalje su potrebni dokazi za podršku intervencijskim programima, budući da su istraživanja dokazala da kratke intervencije nisu uvijek djelotvorne. Do tada ove su smjernice konkretne i jasne te predstavljaju praktičnu pomoć kliničarima.

PIXABAY / MICHAL JARMOLUK

Američka pedijatrijska akademija koncem lipnja 2016. godine objavila je smjernice za liječnike praktičare koji se bave adolescentima i djecom koja zlorabe opojna sredstva, uključujući alkohol, marihuanu i duhan

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 22 Br. 121/122