Oštećenja analnog sfinktera nakon poroda

Znatan broj žena tijekom poroda zadobije ozljede anusa te razvija ozbiljnu analnu inkontinenciju. U Norveškoj svake godine oko 900 žena pretrpi rupture trećeg ili četvrtog stupnja. Matilde Risopatron Berg i Ylva Sahlin objavljuju u najnovijem broju časopisa Norveškog liječničkog društva od 4. veljače 2020. (Tidskrift for den Norske Legeforening) rezultate istraživanja oštećenja analnog sfinktera tijekom i nakon poroda.

Podaci o svim ženama koje su imale vaginalni porođaj s dijagnozom perinealne rupture trećeg ili četvrtog stupnja u Norveškoj od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2013. dobiveni su iz Medicinskog registra rođenih. Podaci su povezani s Norveškim registrom pacijenata kako bi se utvrdilo moguće liječenje modulacijom sakralnih živaca ili plastičnom operacijom sfinktera u roku od dvije godine od rođenja. Također je provedeno anketno istraživanje među rodilištima u Norveškoj o rutinama praćenja za pacijentice s rupturom.

Tijekom ispitivanja 1999 žena imalo je puknuće trećeg ili četvrtog stupnja tijekom porođaja. Dvanaest (0,6%) njih podvrgnuto je plastičnoj operaciji sfinktera, dok nijedna nije liječena modulacijom sakralnih živaca. Gotovo sve su praćene u bolnicama 6-12 mjeseci nakon rođenja, ali je svega par bolnica koristilo validirani sustav za procjenu stupnja analne inkontinencije.

Praćenje te skupine bolesnika trebalo bi poboljšati, na primjer, rutinskom procjenom stupnja analne inkontinencije pomoću St. Mark‘s procjene šest mjeseci nakon ozljede.

Žene s umjerenom do teškom analnom inkontinencijom treba pregledati ultrazvukom i procijeniti s obzirom na plastičnu operaciju sfinktera ili modulaciju sakralnih živaca. Svima s rupturom preporučuje se i odlazak fizioterapeutu na vježbe dna zdjelice.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 25 Br. 139/140