Osnaživanje mišića produžuje život bolesnicima s bubrežnom bolesti

 

Clinical Journal of the American Society of Nephrology donosi rezultate istraživanja koji govore u prilog tome kako povećanje mišićne mase ima blagotvoran učinak na bolesnike na hemodijalizi.

Dosada je utvrđeno kako osobe na hemodijalizi koje imaju viši BMI žive duže, no indeks tjelesne mase ne radi distinkciju između masnog tkiva i mišićne mase.

Istraživanje pod vodstvom dr. Kalantar-Zadeha iz medicinskog centra Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) obuhvatilo je 792 osobe na hemodijalizi u petogodišnjem razdoblju. Pritom su mjereni cirkumferencija središnjeg dijela nadlaktice (MAC – mid-arm circumference) kao pokazatelj mišićne mase i kožni nabor u području tricepsa kao pokazatelj količine masnog tkiva.

Osobe s višim MAC-om imali su bolje rezultate na testovima mentalnog zdravlja i dulje su živjeli, a oni s najvišim MAC-om imali su 37% manju vjerojatnost da će umrijeti u razdoblju provođenja studije nego osobe s najnižim vrijednostima MAC-a.

Nabor kože tricepsa nije se pokazao kao dovoljno dobar prediktivni faktor.

Rezultati studije navode dr. Kalantar-Zadeha na zaključak kako bi intervencije u svrhu povećanja mišićne mase značile bolje rezultate i bolje preživljenje kod bolesnika s različitim stupnjem kronične bubrežne bolesti.

Vježbanje mišića od velike je koristi za bubrežne bolesnike

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 16 Br. 89/90