Optimalno trajanje terapije za eradikaciju Helicobacter pylori najmanje je 14 dana

Bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori) zaraženo je 7-87% odraslih, ovisno o istraženoj populaciji. Zaraza je češća u zemljama u razvoju, a zaraženo je više od 50% svjetske populacije. Bakterija se povezuje s nizom probavnih bolesti, uključujući peptički ulkus i karcinom želuca. Zadnje smjernice iz Maastrichta, objavljene 2012. godine, preporučuju eradikaciju H. pylori kod oboljelih s peptičkim ulkusom, limfomom limfoidnog tkiva u sastavu sluznica (MALT) i onih s funkcionalnom dispepsijom. Također je preporučena eradikacija H. pylori u prvih rođaka oboljelih od karcinoma želuca kao mjera prevencije. Ostale indikacije uključuju pacijente s prethodnim novotvorinama želuca, osobe s rizikom od gastritisa, pacijente s kroničnom inhibicijom želučane kiseline koja traje dulje od godinu dana, osobe s jakim okolišnim rizičnim čimbenicima za razvoj karcinoma želuca i pacijente pozitivne na H. pylori koji strahuju od karcinoma želuca.

Najčešće se za eradikaciju H. pylori koristi trojna terapija koja se sastoji od jednog protusekretornog lijeka i dvaju antibiotika koji se primjenjuju dvaput dnevno. Imajući u vidu široke indikacije za eradikaciju H. pylori, optimalno trajanje terapije vrlo je važno, ali je i dalje kontroverzno. Iako međunarodne smjernice navode da terapija treba trajati najmanje sedam dana, u različitim regijama svijeta preporučuje se različito optimalno trajanje terapije.

Glavni cilj ovoga Cochrane sustavnog pregleda bio je istražiti relativnu učinkovitost terapije za eradikaciju H. pylori s obzirom na trajanje terapije (14 naprotiv 7 dana; 10 naprotiv 7 dana; 14 naprotiv 10 dana). Drugi je cilj bio usporediti incidenciju nuspojava povezanih s različitim trajanjem terapije za eradikaciju H. pylori. Pretražena je literatura objavljena do prosinca 2011. godine. U sustavni je pregled uključeno 75 kliničkih ispitivanja.

Dokazi iz sustavnog pregleda pokazuju da duljina terapije od 14 dana, s inhibitorom protonske crpke plus amoksicilin i klaritromicin ili amoksicilin i nitroimidazol, značajno povećava stopu eradikacije, dok se broj nuspojava neznatno povećava. Temeljem svih dokaza autori zaključuju da bi idealno trajanje terapije trebalo biti najmanje 14 dana. Autori napominju da nisu radili analizu isplativosti duljine trajanja eradikacijske terapije, koja bi svakako trebala biti uzeta u obzir prilikom odlučivanja o duljini terapije.

Yuan Y, Ford AC, Khan KJ, et al. Optimum duration of regimens for Helicobacter pylori eradication. Cochrane Database Syst Rev. 2013;12:CD008337. 

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 20 Br. 109/110