Omnicam – Cerec kamera u boji

Las Vegas je ovog ljeta bio mjesto prezentacije Omnicama – nove Sironine Cerec AC intraoralne kamere. CAD/CAM-tehnologija temeljena na Bluecamu – dosad najprodavanijoj i najpoznatijoj kameri u stomatologiji – upotpunjena je lakšom i preciznijom kamerom u boji. Radi se o kontinuiranom 3D-snimanju u boji, te produkciji 3D-virtualnog modela u realističnom spektru.

Omnicam se razlikuje od Bluecama zbog veće mogućnosti prikupljanja i obrade podataka. Primjenjuje se kao filmska kamera u boji, jer kontinuirano bilježi slikovne podatke operativnog područja (ne spaja pojedinačne C/B-fotografije) i, što je izuzetno praktično, bez potrebe prethodne aplikacije plavog praha. Naglašena je važnost suhog radnog polja i neprisutnost krvarenja. Kamera je upotpunjena bijelom LEDsvjetiljkom koja omogućava snimanje šireg spektra svjetlosnih nijansi i neprekidan prijenos podataka. Snimka područja obrađuje se i prenosi u 3D-sliku na displeju. Daljnji postupak planiranja i izrade nadomjestaka je identičan dosadašnjem.

Inovacija nije samo u olakšanoj primjeni zbog izostanka faze „plavog spreja“ i ergonomskog oblika kamere, već i činjenice da su podaci prikupljeni kamerom znatno opširniji, precizniji, kvalitetniji i realniji. Boja amalgamskih ispuna, krunica, gingive, dentalnih struktura vjerno se prenosi na radni model – virtualnu sliku. Ono što je vidljivo u ustima vidi se i na monitoru Sironinog novog sustava, upravo zahvaljujući inovativnim performansama Omnicama. Kamera ima osim dijagnostičko- terapijske funkcije, i mogućnost edukativne primjene, pa ju terapeut može koristiti i umjesto klasične pen-intraoralne kamere.

Vijest o novoj Sironinoj kameri – koja na određeni način predstavlja poboljšanu, odnosno novu verziju Bluecama – brzo je odjeknula u stručnim krugovima, ali i izazvala polemike i skepsu. S obzirom da je Bluecam relativno nov proizvod na tržištu (nasljednik je Redcama) postavilo se pitanje što s onima koji su već naručili i uložili u Bluecam „inovativni“ sustav, koji izlaskom Omnicama na tržište, zapravo više nije nov? Sirona je naručiteljima ponudila različite cijene i mogućnosti prelaska na sustav Omnicama.

Kompletan Cerec AC/Omnicam sustav, uključujući uređaj za izradu protetskih nadomjestaka (milling unit) stoji 129.995 $, dok Bluecam paket stoji 119.995 $. Oni koji žele zamijeniti Bluecam sustav Omnicamom, a kupili su ga do siječnja 2012., trebaju doplatiti 40.000 $, dok oni koji su Bluecam kupili kasnije, trebaju doplatiti znatno manje, 27.500 $. Za korisnike novog sustava, Omnicam će biti dostupan od početka 2013. godine, dok će nadogradnja već postojećih sustava biti moguća sredinom 2013. godine.

Prema Sironinom prezenteru MacLeodu, Sirona će zadržati obje kamere na tržištu u želji da pruži mogućnost izbora svojim klijentima, ali i zbog potencijalno različitih razvojnih varijanti CAD/CAM-sustava, spomenuvši kako se razmišlja o razvoju bežične kamere, odnosno bežičnom prijenosu podataka s kamere u CAD/CAM-sustavu (www. sirona.com).


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 18 Br. 101/102