English abstract: Click here.

Omega-3 masne kiseline – svojstva i djelovanje

Omega-3 masne kiseline često se opisuju kao dragocjene masnoće zbog povoljnog djelovanja na zdravlje: u prvom redu štite srce i krvne žile spuštanjem razine triglicerida, modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća kontinuirano raste interes za omega-3 masnim kiselinama, kao i za njihovom ulogom u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja. Mnoge kliničke i epidemiološke studije ukazale su na pozitivan učinak omega-3 masnih kiselina u razvoju djeteta, prevenciji i terapiji malignih i kardiovaskularnih bolesti, i u novije vrijeme i kod raznih mentalnih bolesti, uključujući depresiju, demenciju te poremaćaj aktivnosti i deficita pažnje (engl. attention deficit hyperactivity disorder - ADHD). Glavni prehrambeni izvori omega-3 masnih kiselina su plava riba (sardina, skuša, tuna, inćuni) te riba iz hladnih mora (haringa, losos), alge, zooplankton i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi. Obogaćeni prehrambeni proizvodi i dodaci prehrani koji sadrže pročišćeno i koncentrirano riblje ulje vrijedan su izvor omega-3 masnih kiselina u prehrani modernog čovjeka. 

Ključne riječi:
dokozaheksaenska kiselina; eikozapentaenska kiselina; hipertrigliceridemija; omega-3 masne kiseline


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 17 Br. 92/93