Oboljeli od psorijaze imaju viši rizik za letalni ishod nakon infarkta miokarda

 

Ponukani činjenicom da psorijaza nastaje uslijed nakupljanja psorijatičnih plakova, što je po mehanizmu slično nastanku plakova u velikim krvnim žilama, danski autori sa Sveučilišne bolnice Gentofte u Kopenhagenu (Ahlehoff i sur.) odlučili su istražiti povezanost te dvije bolesti. U studiju je uključeno gotovo 50.000 ispitanika koji su preživjeli prvi infarkt miokarda između 2002. i 2006., pri čemu je izdvojeno 462 bolesnika koji također boluju od psorijaze, a praćeni su tijekom 19,5 mjeseci.

Rezultati su pokazali kako je rizik od smrti od bilo kojeg uzroka 18% veći, a rizik od smrti od kardiovaskularne bolesti 26% veći u grupi oboljelih od psorijaze u odnosu na kontrolnu skupinu (incidencija na 1000 godina pacijenata). Isto tako je utvrđeno kako su oboljeli od psorijaze u razdoblju praćenja češće bili hospitalizirani radi stabilne/nestabilne angine te su češće liječeni statinima i ACE inhibitorima, odnosno AT2 antagonistima.

Autori smatraju kako važnost studije leži u činjenici da loša prognoza s kojom su suočeni oboljeli od psorijaze nakon koronarnog inzulta zahtijeva agresivniju sekundarnu prevenciju. Rezultati studije objavljeni su u časopisu „Journal of Internal Medicine“.

GULIVER IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Plak kod koronarne bolesti ima sličan mehanizam nastanka kao plak u psorijazi?

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 17 Br. 94/95