Obećavajući rezultati kliničkog testiranja vakcine protiv virusa ebole


Ebola (ebolska hemoragijska groznica) je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole (jednolančana, negativna RNA). Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba (živih ili preminulih). Bolest se može dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.

Početni simptomi su bol u mišićima, naglo povećanje tjelesne temperature, pojačana slabost, grlobolja i glavobolja. Kasnije dolazi do obilnih unutarnjih i vanjskih krvarenja i zatajenja rada jetre i bubrega. Još uvijek nije pronađeno nikakvo prikladno cjepivo niti način liječenja bolesti, iako su brojna nastojanja rješenja ovog problema. Šest farmakoloških i imunoloških pristupa liječenja testiranih na životinjama pokazuju obećavajuće rezultate. Nadalje, testiraju se i lijekovi koji se temelje na primjeni siRNA, monoklonskih protutijela i morfolino oligomera (male molekule koje se koriste za blokiranje ekspresije viralnih gena). Ubrzano se pokušava s testiranja na životinjama prijeći na klinička ispitivanja.

U posljednjem broju časopisa „New England Journal of Medicine“ opisani su rezultati kliničkog testiranja vakcine protiv virusa ebole provedenom na 60 dobrovoljaca. Testirane su tri doze vakcine. Pokazano je da su ispitanici dobro podnosili testiranu dozu vakcine, njena je sigurnost bila zadovoljavajuća, a polučila je i zadovoljavajuće poticanje imunosne reakcije. Naravno, potrebna su veća klinička ispitivanja kojima bi se dokazalo da je vakcinom postignuta razina imunosne reakcije dovoljna za zaštitu od infekcije ebolom.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 21 Br. 115/116