Novosti s dentalnog sajma u Chicagu

 

Na ovogodišnjem 151. Chicago Midwinter Dental Meetingu (25.-27. veljače, 2016.) predstavljene su inovacije na području stomatologije, a jedna od brojnih zanimljivosti bili su vrlo lagani, mikrokirurški skalpeli proizvođača Morita iz SAD-a. Mikrokirurške oštrice najnovijih skalpela u Moritinoj ponudi izrađene su od kvalitetnog nehrđajućeg čelika postupkom dvofaznog brušenja kojim se postižu izuzetno oštre i trajne radne površine. Zaobljeni, konusni oblik oštrica posebno je dizajniran za dentalnu kirurgiju te omogućava efikasne rezove i jednostavno rukovanje.

Feather blades omogućuju kiruršku preciznost vrlo finih rezova, stoga su idealni za mikrokirurgiju uz korištenje mikroskopa. Prikladni su za izvođenje cijelog spektra postupaka u parodontnoj i regenerativnoj kirurgiji, kao što su rezovi područja pričvrsne gingive, unutar gingivnog sulkusa, operacije režnja, interdentalne operacije, papilarne incizije i još mnogo toga. Svi noževi su sterilizirani gama-zrakama i mogu se koristiti odmah nakon otvaranja pakiranja. Crne, ultralake drške su dostupne u više ergonomskih oblika.

Nadalje, u Chicagu je predstavljena medikamentozna pasta NeoMTA, najnovija akvizicija (inovacija tvrtke Avalon Biomed) već etablirane tvrtke NuSmile specijalizirane za proizvode s područja dječje stomatologije. NeoMTA je učinkovito sredstvo za direktno prekrivanje pulpe. Aktivni sastojak proizvoda je MTA – skupina mineralnih trioksida (trikalcij-silikat, aluminat, oksid te silikat-oksid) koji pomiješani s vodom čine pastu za izravno prekrivanje pulpe. MTA je bioaktivan, netoksičan lijek koji je apsolutna alternativa pripravcima na bazi formaldehida, a sudeći po najnovijim istraživanjima i kalcij-hidroksida. Proizvođač navodi kako su postoperativne upalne reakcije rijetke, a nije zabilježena reakcija biokemijske indukcije unutarnje resorpcije korijena. Klinička uporaba i prilijeganje paste na područje otvorene pulpne komore je optimalno, a pojedina istraživanja sugeriraju kako je reparacijsko tkivo kvalitetnije te pulpa cijeli brže. Proizvod dolazi u kit-pakiranju od 2,5 ili 7 grama, a sadrži prah, gel te aplikator-miješalicu.

Feather mikrokirurški skalpeli, Morita, SAD

 

 

NeoMTA sredstvo za direktno prekrivanje pulpe, NuSmile, SAD

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 22 Br. 119/120