Novorođenčad ovisna o opijatima

Sindrom neonatalne apstinencije (sindrom odvikavanja) javlja se u novorođenčadi čije su majke za vrijeme trudnoće uzimale prekomjerne količine opijatnih lijekova. Sindrom ima širok raspon simptoma, kao npr. povećanu razdražljivost, povišen tonus mišića, tremore, netoleranciju na hranu, napadaje i respiratorne probleme. Nadalje, takva je novorođenčad obično niske porođajne težine.

Prema istraživanju liječnika sa Sveučilišta u Michiganu, u SAD-u se svakog sata rodi jedno dijete sa sindromom neonatalne apstinencije (JAMA, doi: 10.1001/JAMA.2012. 3951). Takve se bebe mogu uočiti već u rodilištu: razdražljive su, plač im se razlikuje od plača druge djece i djeluju kao da im je nelagodno. Nadalje, u periodu između 2000. i 2009. godine pojava ovog simptoma se utrostručila. Ovo je nedvojbeno posljedica učetverostručene prodaje opijatnih sredstava protiv boli u posljednjih deset godina. Općenito, istraživanje je pokazalo da se broj majki koje uzimaju opijatne lijekove povećao pet puta u proteklih deset godina.

Prema riječima istraživača, uporaba opijata u SAD-u postaje epidemijom. Zdravstveni sustav reagira tek kada problem već postoji. Zato bi se uporaba opijata trebala smatrati problemom javnog zdravstva koji bi kroz svoj sustav djelovanja (edukaciju pružatelja zdravstvene skrbi i cjelokupnog pučanstva, objavljivanje popularnih članaka i pamfleta) mogao ograničiti uporabu opijatnih lijekova protiv boli, posebice tijekom trudnoće. Osim očuvanja zdravlja time bi, dugoročno, profitirala i država. Naime, troškove zdravstvene skrbi većine majki u SAD-u, čija su djeca rođena s opisanim sindromom, pokrio je Medicaid (zdravstveni program SAD-a za pojedince i obitelji s niskim prihodima i sredstvima). Prosječni bolnički trošak za liječenje djece sa spomenutim sindromom porastao je s 39.400 dolara u 2000. godini na 53.400 u 2009. godini (za 35%). Do 2009. godine 77,6% troškova za liječenje djece s ovim sindromom naplaćeno je od Medicaida. Zato se vjeruje da će službena politika SAD-a zahtijevati i financirati daljnja istraživanja ovog problema. 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 18 Br. 101/102