Novi način liječenja keratokonusa

Rožnica (cornea) je prozirna struktura vanjske očne ovojnice smještena u prednjem dijelu oka. Na njoj se prelama svjetlo pri ulasku u oko. Prednja i stražnja strana rožnice nisu jednako zakrivljene; prednja je strana manje konveksna nego što je stražnja strana konkavna. Stoga je rožnica zapravo optička leća. Sastoji se od pet slojeva (od sprijeda prema straga) to su: epitelni sloj, Bowmanova membrana, stroma rožnice, Descemetova membrana i endotelni sloj. Međutim, 2013. godine opisan je još jedan novi sloj rožnice, tzv. Duasov sloj, koji se, prema znanstvenicima koji su ga opisali, nalazi između strome rožnice i Descementove membrane (Ophthalmology, 2013; DOI: 10.1016/j.ophtha.2013.01.018). Reakcije na ovo otkriće bile su različite – od pohvala do skepticizma, ali zasada se smatra da se bez novih dokaza i potvrda Duasov sloj ne može smatrati novim slojem rožnice. Rožnica je bogata živcima, ali nema krvnih žila. Degenerativna bolest pri kojoj se rožnica stanjuje i postaje izbočena naziva se keratokonus. Simptomi se obično pojavljuju već u djetinjstvu. Bolest može ozbiljno ugroziti vid. Tradicionalni načini liječenja, uključujući i transplantaciju, ograničeni su i riskantni s obzirom na složenost bolesti. Osim toga, bolesnici ne mogu nositi kontaktne leće duže vrijeme.

Temeljem petogodišnjeg istraživanja Američka Akademija za Oftalmologiju (AAO) objavila je novu metodu transplantacije rožnice koja se sastoji od transplantacije samo jednog njenog sloja – Bowmanove membrane. Davaočevo tkivo unosi se u srednji sloj rožnice pomoću tanke cjevčice. To učvršćuje i izravnava (spljoštava) rožnicu čime se poboljšava vid. Bowmanova membrana je idealna za transplantaciju jer ne sadrži stanice. Osim toga, kod takve vrste transplantacije nema klasičnih kirurških postupaka kao što su rezanje, šivanje, pa su i rizici neuspjeha i komplikacija koji inače prate sve oblike kirurških zahvata, izbjegnute. Uspješna transplantacija omogućuje osobama s keratokonusom (koje su obično mlađe dobi) odgodu ili potpuno izbjegavanje transplantacije cijele rožnice, odnosno omogućuje osobama s uznapredovalim keratokonusom produženo nošenje kontaktnih leća. Istraživanje je provedeno na 19 bolesnika (22 oka) s uznapredovalim keratokonusom, u kojih je vid, uz nošenje naočala, bio 20 puta slabiji nego u zdravih osoba. Nakon presađivanja Bowmanove membrane i posljedičnog petogodišnjeg praćenja bolesnika opaženo je sljedeće: napredovanje bolesti zaustavljeno je u 20 očiju; vid se znatno popravio u odnosu na zdrave osobe – bio je samo deset puta slabiji; svi su bolesnici mogli nositi kontaktne leće duže vrijeme čime se vid poboljšao i bio samo dva puta slabiji nego u zdravih osoba; ni u jednog bolesnika nisu opažene postoperativne komplikacije.

Iako se radi o vrijednom otkriću, rezultate istraživanja treba sagledati oprezno, s obzirom na to da je istraživanje provedeno na malom broju oboljelih i nedostatku kontrolne skupine ispitanika. 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 23 Br. 124/125