Naglo spuštanje tlaka u bolesnika s akutnom intracerebralnom hemoragijom

U časopisu New England Journal of Medicine od 20. lipnja 2013. objavljeni su rezultati studije INTERACT2 koja je provedena kako bi su utvrdilo poboljšava li naglo spuštanje tlaka ishod u bolesnika s intracerebralnom hemoragijom.

U sklopu istraživanja 2839 bolesnika sa spontanom intracerebralnom hemoragijom koja traje manje od šest sati nasumično je podijeljeno u prvu grupu u kojoj su bolesnici intenzivno liječeni kako bi se dostigao ciljni sistolički tlak niži od 140 mmHg, te u drugu grupu u kojoj je provođeno liječenje prema smjernicama (ciljni sistolički tlak niži od 180 mmHg). Primarno mjereni ishodi bili su značajni invaliditet ili smrt u razdoblju od 90 dana (Rankinova ljestvica – 0 – bez simptoma, 5 – teški invaliditet i 6 – smrt), a uspoređivana je i incidencija neželjenih nuspojava.

Rezultati su u konačnici pokazali kako je mortalitet iznosio 11,9% u grupi koja je primala intenzivnu terapiju, a 12% u grupi koja je primala terapiju prema smjernicama. Analiza je ipak pokazala značajno poboljšanje ishoda po Rankinovoj ljestvici u grupi koja je primala intenzivnu terapiju. Incidencija neželjenih nuspojava je iznosila 23,3% za intenzivno liječenu grupu i 23,6% za grupu liječenu prema smjernicama.

U konačnici se može reći kako je studija INTERACT2 pokazala da intenzivno spuštanje krvnog tlaka ne rezultira značajnim smanjenjem učestalosti smrti ili teškog invaliditeta, ali ipak dovodi do boljeg funkcionalnog ishoda na Rankinovoj ljestvici.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 19 Br. 106