Način širenja salmonele tijelom

Znanstvenici iz Cambridgea otkrili su novi mehanizam širenja bakterije salmonele tijelom, koji pruža mogućnot otkrivanja novih meta za sprečavanje širenja infekcije. Salmonella enterica je glavna prijetnja zdravlju ljudi diljem svijeta – uzrokuje sistemske bolesti: gastroenteritise i septicemije. Zarazna je i za brojne vrste životinja. Infekcija salmonelom događa se uglavnom oralnim putem, konzumiranjem zaražene vode ili hrane, ali i tijekom kontakta sa zaraženim životinjama. Lijekovi koji trenutno stoje na raspolaganju za liječenje infekcije uzrokovane salmonelom nisu dovoljno učinkoviti, pa stoga postoji izrazita potreba za razvitak novih strategija liječenja. Ključno pitanje za razrješenje ovog problema je otkriti način kako S. enterica raste na jednostaničnoj podlozi i kako se širi tijelom.
Prema dosadašnjim spoznajama, S. enterica se za vrijeme infekcije nalazi uglavnom u stanicama imunosnog sustava gdje obitava i razmnožava se unutar specijaliziranih vakuola, što uvelike ovisi o bakterijskim genima unutar regije SPI-2 (Salmonella Pathogenicity Island 2) koji kodiraju proteine (proteini tip 3 sekretornog sustava – T3SS) koji pak olakšavaju replikaciju bakterije u stanici domaćina.

Međutim, upotrebom konfokalne mikroskopije, znanstvenici iz Cambridgea osporavaju ovu dogmu. Naime, pokazali su da se bakterije kojima manjkaju geni regije SPI-2 ipak veoma dobro repliciraju u stanicama domaćina, ali ne i in vitro, ali nemaju sposobnost širenja izvan stanice domaćina. Dakle, in vivo, SPI- 2 T3SS, ključni su za izlazak bakterije iz zaražene stanice i širenja infekcije tijelom, što pruža mogućnosti pronalaska novih načina liječenja infekcija uzrokovanih sa S. entericom.

   

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 18 Br. 103