Multifunkcionalni Matrix Button

Matrix button je termoplastičan materijal u obliku bijele, spljoštene kuglice ili „gumba“; prozvod je američke tvrtke Advantage Dental Products. Jednostavnost korištenja i multifunkcionalnost čine ga zanimljivim za već prenapučeno dentalno tržište.

Termoplastičnost se postiže u vodenoj kupki od oko 65°C, u trajanju od jedne do tri minute, moguće ga je omekšati ako ga se stavi u keramičku šalicu ispunjenu vodom na najjačoj snazi mikrovalne pećnice u trajanju od otprilike dvije minute. Idealan je za otiske prije izrade privremenih krunica od etilakrilata, metilakrilata, kompozita i drugih svjetlosno-polimerizirajućih materijala. Može se koristiti za registracijske zagrize, izradu implantoloških šina vodilica, izradu individualnih otisnih žlica, te kao izolator osjetljivog tkiva tijekom zahvata u usnoj šupljini. Površina koju je potrebno zaštititi određuje broj kuglica koje će se iskoristiti za tu namjenu. Omekšale kuglice umijese se u homogenu masu i adaptiraju uz osjetljivo tkivo, na primjer vestibularne stijenke zubnih vratova i gingive. Mehanički štiti i onemogućava iritaciju hladnim zrakom, vodom ili kemijskim sredstvima.

Primjenjiv je i kod izrade frontalnih estetskih ljuskica (weneera) jer ima jedno vrlo praktično svojstvo – transparenciju. Nakon uzimanja otiska Matrix Buttonom, izrade preparacije te otiskivanja za veneer, preparirana površina zuba se jetka, ispire, i utrljava se sloj bonda. Na matricu otisnutu Matrix Buttonom nanosi se kompozitni materijal u odgovarajućim nijansama, adaptira se i polimerizira svjetlom. Matrica se odstranjuje, a privremeni uradak dodatno se obrađuje i polira.

Masa za formiranje privremene krunice, koja se preporučuje u kombinaciji s Matrix Buttonom je Matrix Temp. Prema navodima proizvođača, otporna je na frakture, čvrsta, idealno viskozna, pa se u „gumastoj fazi“ stvrdnjavanja jednostavno može odstraniti sav suvišak materijala. Pakirana je u 50 mililitarske kartuše sa deset nastavaka za miješanje, u izboru nijansi A1/B1, A2 i A3 boja.


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 17 Br. 96