Mr. sc. Dejan Andrić:"Indikacije za liječenje hiperbaričnom oksigenoterapijom (HBOT)"

Ravnatelj Poliklinike Oxy mr. sc. Dejan Andrić, dr. med., specijalist je pomorske medicine s tridesetogodišnjim iskustvom u području hiperbarične medicine.

MEDIX: Koje su indikacije za liječenje hiperbaričnom oksigenoterapijom (HBOT) i kome se takvo liječenje preporučuje?

DR. ANDRIĆ: Terapijski učinak HBOT-a utemeljen je na mogućnosti dobave kisika u otopljenom stanju u tkiva u koja ga oslabljena cirkulacija inače ne bi mogla dopremiti primjenom bilo koje druge metode liječenja, a što dovodi do brze korekcije hipoksije. Najveći broj bolesti, ozljeda i otrovanja prati hipoksija, što je medicinski termin za smanjenje kisika u krvi.

U indikacije za liječenje HBOTom pripadaju sve akutne, subakutne i kronične cirkulacijske ishemije, arterijske bolesti, Buergerova bolest, Raynaudov sindrom, ozebline te ugroženi kožni režnjevi. Dijabetičko stopalo najčešća je komplikacija dijabetesa, čije je liječenje dugotrajan i kompleksan proces. Uključivanjem u terapiju HBOT-om značajno se povećava oksigenacija u tkivu slabo prokrvljene i/ili inficirane rane. Povećanje tlaka kisika uzrokuje značajne promjene u procesu oporavka rane i potiče njeno zarastanje.

 

Mr. sc. Dejan Andrić, dr. med., ravnatelj Poliklinike Oxy, objedinjuje znanja i iskustva specijalista pomorske medicine s operativnim vođenjem ustanove i vrijednim edukacijskim potencijalom

Aseptična nekroza kosti poremećaj je vaskularizacije kosti koji dovodi do urušavanja i gubitka koštane strukture, s boli kao posljedicom, uz ograničenje opsega pokreta zahvaćenog zgloba. Iznenadna gluhoća i sljepoća se zbog naglog početka, težine i mogućih posljedica smatraju hitnim stanjima, pri čemu liječenje HBOT-om treba u što kraćem roku.

Opravdanost primjene HBOTa kod problematičnih, kroničnih, sporo zacjeljujućih rana je upravo u ispravljanju hipoksije, koja je temelj patofiziologije takvih stanja.

Sve ozljede mekih tkiva ili lomovi kostiju, infekcije, suženja i začepljenja krvnih žila prati nedostatak kisika. Tu su i kronične nedijabetičke rane, dekubitalni ulkus, ulkus nogu, kronični ulkus kože, gangrena, kao i kronični refraktorni osteomijelitis. Ne smijemo izostaviti ostale indikacije kod kojih je zabilježeno značajno poboljšanje nakon liječenja u odnosu na prijam, kao što su Crohnova bolest, ulcerozni colitis, Bellova pareza, rehabilitacija nakon moždanog udara, liječenje sportskih ozljeda.

Individualnim pristupom pacijentu, kao i višetjednim liječenjem uz kontinuiranu suradnju sa specijalistima drugih grana medicine (multidisciplinarni pristup), rezultati liječenja neće izostati. Liječnici bolnica, odnosno kliničkih centara u kojima radimo, kirurzi, traumatolozi, gastroenterolozi, anesteziolozi neizostavni su u liječenju i rehabilitaciji pacijenata.

MEDIX: Važnost dobre opskrbe organizma kisikom odavno je prepoznata.

DR. ANDRIĆ: O značaju hiperbaričnog kisika najbolje govori rečenica J. H. Jacobsona, dr. med., koji je svoje izlaganje na Prvom svjetskom kongresu medicine u Amsterdamu počeo riječima: „Primjena kisika pod tlakom višim od atmosferskog tlaka predstavlja napredak koji se po značaju može usporediti s otkrićem transfuzije krvi i antibiotika“.

Velik broj bolesti i stanja u svojoj osnovi, bilo kao uzrok ili posljedicu, ima nedostatak kisika, što ometa stanice u preživljavanju i uspostavljanju normalnih funkcija. Jedini za sada poznati način za povećanje količine kisika u krvi je hiperbarična oksigenacija. Ta znanstveno utemeljena metoda liječenja provodi se udisanjem čistoga medicinskog stopostotnog kisika u hiperbaričnoj komori (pod tlakom), čime se dobije i do dvadeset puta više kisika otopljenog u krvi nego normalnim disanjem.

MEDIX: Je li taj oblik terapije trajan?

DR. ANDRIĆ: Kao i većina terapija, HBOT se mora povremeno ponavljati, u skladu s općim stanjem pacijenta, trenutačnim statusom oboljenja i ostalim okolnostima. Ritam održavanja seansi ovisi o nizu faktora, ali se preporučuje da se ponavljaju kako bi se postignuta razina poboljšanja održala na zadovoljavajućoj razini.

Važno je i napomenuti da je HBOT s ekonomskog aspekta vrlo štedljiva metoda liječenja jer skraćuje vrijeme oporavka, smanjuje invaliditet, potrošnju skupih protuupalnih lijekova, proteza i konačno povećava radnu sposobnost pacijenata.
 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 26 Br. 146