Migrena – abnormalnosti kore mozga mogući uzrok nastanka bolesti

 

Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja. Obično se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može javiti i u djetinjstvu i starijoj životnoj dobi. Često je povezana s mučninom, povraćanjem i osjetljivošću na svjetlo. U nekih se osoba neposredno prije početka glavobolje javlja aura – promjena vizualnih i osjetilnih funkcija. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije, više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta pati od ove vrste teške glavobolje.

Uzrok migrene je nepoznat. Međutim, dosadašnja su istraživanja pokazala da u osoba sklonih migrenama nastupa atrofija kore mozga (voxel-based morfometrija, VBM) u regijama odgovornim za procesuiranje boli, vjerojatno kao posljedica kronične stimulacije ove regije. Površina kore mozga značajno se povećava za vrijeme kasnog fetalnog razvitka, dok se debljina kore mozga mijenja tijekom cijelog života kao posljedica razvoja i raznih bolesti.

U članku objavljenom u časopisu Radiology (2013; DOI: 10.1148/ radiol.13122004) opisana je nova metoda mjerenja debljine kore mozga – nuklearna magnetska rezonancija (MRI). Prvi je put izmjerena stvarna debljina i abnormalnosti regija kore mozga odgovornih za procesuiranje boli u osoba podložnih razvitku migrena. Ispitivanje je provedeno na 63 osobe koje pate od migrene i 18 zdravih osoba. U osoba podložnih migrenama nađena je smanjena debljina kore i smanjena površina mozga u regijama odgovornim za procesuiranje boli u odnosu na zdrave osobe. Simptomi su bili izraženiji u osoba koje doživljavaju auru, ali se ne mogu povezati s trajanjem i učestalošću pojave migrene. Međutim, još je uvijek nepoznato je li uzrok ovih promjena ponavljani napad migrene ili se naprosto radi o anatomskoj predispoziciji koja osobe sklone migrenama čini osjetljivijima na bol.

U tijeku je longitudinalno ispitivanje ranije spomenutih osoba da bi se utvrdilo jesu li nađene abnormalnosti kore mozga stabilne ili će se s vremenom pogoršavati, te da bi se ispitao učinak liječenja na opažene promjene.

OXFORD UNIVERSITY PRESS / GUARANTORS OF BRAIN

Uzrok migrene je nepoznat. Dosadašnja su istraživanja pokazala da u osoba sklonih migrenama nastupa atrofija kore mozga (voxel-based morfometrija, VBM) u regijama odgovornim za procesuiranje boli, vjerojatno kao posljedica kronične stimulacije ove regije 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 19 Br. 107/108