Melanom – rezistencija na liječenje

 

B-Raf je protein koji je često mutiran u raznim tipovima tumora čovjeka; uzrokuje pojačanu proliferaciju stanica tumora te njihovo preživljenje i metastaziranje. Stoga se za liječenje bolesnika s tumorima primjenjuju lijekovi koji specifično inhibiraju aktivnost B-Raf, ali i drugih proteina signalnog puta MEK. Tako je slučaj i melanomom. Međutim, tijekom vremena brojni bolesnici postanu rezistentni na liječenje tim inhibitorima. Štoviše, u njih tumor postaje agresivniji – razvija više metastaza nego u bolesnika koji se liječe standardnom kemoterapijom.

Zašto je tako, otkrili su istraživači iz SAD-a. Rezistencija i agresivnost stanica melanoma bila je posljedica visoke aktivnosti membranskog proteina EphA2, koji se osim na stanicama melanoma nalazi i na stanicama glioblastoma. Naime, blokiranjem aktivnosti tog proteina agresivnost stanica se smanjuje. Na sreću, prekidom liječenja inhibitorima B-Raf-a smanjuje se i agresivnost stanica melanoma.

GULIVER IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Melanom je izrazito zloćudan tumor koji se razvija iz melanocita, stanica kože u kojima se stvara pigment melanin. Sastoji se od velikih, nediferenciranih stanica. Slika prikazuje invadiranje stanica melanoma (obojene narančasto) u epitel kože (zdrave stanice obojane su zeleno; jezgre stanica obojane su plavo) - imunofluorescencija, svjetlosni mikroskop, povećanje 400 x 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 21 Br. 115/116