Međunarodni konsenzus u liječenju osteoartritisa

 

Osteoartritis je najčešći oblik artritisa i glavni uzrok kronične muskuloskeletne boli i slabljenja pokretnosti u starijoj populaciji diljem svijeta. Bol u koljenu i kuku uzrokovana osteoartritisom glavni je uzrok poteškoća u hodanju i penjanju uza stube u starijih osoba Europe i Amerike. U Velikoj Britaniji taj problem ima čak 40% stanovništva starijeg od 65 godina.

Kako bi pridonijeli učinkovitijem terapijskom pristupu tom vrlo čestom medicinskom problemu, članovi međunarodnog društva Osteoarthritis Research Society International (OARSI) donijeli su 25 stručnih konsenzus preporuka temeljenih na dokazima za liječenje osteoartritisa kuka i koljena, te donesene smjernice objavili u prošlomjesečnom broju časopisa Osteoarthritis and Cartilage. Glavni ciljevi u liječenju osteoartritisa kuka i koljena uključuju smanjenje boli i ukočenosti, stabilizaciju i povećanje pokretljivosti zgloba, zaustavljanje daljnjeg razaranja hrskavice, povećanje mobilnosti bolesnika i poboljšanje kvalitete njegovog života.

U medicinskoj literaturi opisano je više od 50 načina nefarmakološkog, farmakološkog i kirurškog liječenja osteartritisa kuka i koljena. Odbor za donošenje smjernica sastojao se od stručnjaka iz primarne zdravstvene zaštite, reumatologije i ortopedije, koji su konsenzusom, uz pregled svih do siječnja 2006. objavljenih znanstvenih radova na tu temu, donijeli 25 preporuka. Glavna poruka smjernica upućuje da se optimalni učinak liječenja postiže kombinacijom farmakoloških i nefarmakoloških mjera. Dvanaest se smjernica bavi korištenjem nefarmakoloških mjera koje uključuju fizikalnu terapiju i hodalice, aerobik, jačanje mišića, gubitak težine u pretilih bolesnika, gimnastiku u vodi, transkutanu električnu stimulaciju živaca u kratkoročnoj kontroli boli, adekvatnu obuću te akupunkturu. U osam se smjernica preporučuje adekvatno farmakološko liječenje, koje uključuje acetaminofen (do 4g/dan), ihibitore ciklooksigenaze- 2 (COX-2), nesteroidne protuupalne lijekove (engl. Non-steroid anti-inflammatory drugs, NSAID) korištene u najnižoj učinkovitoj dozi i u ograničenom vremenskom trajanju, topičke preparate NSAID-a i kapsaicina, intraartikularne injekcije kortikosteroida i hijaluronata, simptomatsko liječenje glukozaminom i hondroitin sulfatom, moguće strukturne učinke glukozamin i hondroitin sulfata i diacerina, te indikacije za korištenje slabih opioida i narkotičkih analgetika u liječenju refraktorne boli. Ostalih se pet smjernica bavi kirurškom terapijom osteoartritisa kuka i koljena, koja obuhvaća potpunu zamjenu zglobova, osteotomiju i poštedne kirurške zahvate, lavažu i artroskopski debridman u slučaju osteoartritisa koljenskog zgloba te kao posljednju metodu – zglobnu fuziju.

Međunarodno društvo Osteoarthritis Research Society International (OARSI) donijelo je 25 stručnih konsenzus preporuka temeljenih na dokazima za liječenje jednog od najčešćih problema starije populacije - osteoartritisa kuka i koljena

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 14 Br. 74