Med za liječenje akutnog kašlja u djece

Kašalj je obrambeni mehanizam kojim se dišni sustav brani od stranog tijela ili sekreta. Može biti posljedica bakterijskih ili virusnih infekcija te prisutnosti iritansa ili alergena u respiratornom sustavu. Čest je razlog zabrinutosti roditelja i jedan od vodećih razloga odlaska liječniku. Uzrokuje anksioznost te utječe na kvalitetu života i san djece i roditelja. Med se često koristi kao sredstvo za ublažavanje kašlja. Objavljen je obnovljeni sustavni pregledni članak (2010., 2012., 2014.), a cilj mu je utvrditi učinkovitost meda u ublažavanju kašlja u djece.

Pregledana je literatura dostupna do veljače 2018. godine. Uključeno je šest randomiziranih kontroliranih pokusa s 899 djece (tri nova istraživanja s ukupno 331 djetetom) dobi od 12 mjeseci do 18 godina. Istraživanja su uspoređivala učinkovitost meda u usporedbi s dekstrometorfanom, difenhidraminom, salbutamolom, bromelinom (mješavina enzim iz porodice ananasa), placebom ili nikakvim liječenjem.

Med vjerojatno bolje smanjuje učestalost kašlja u usporedbi s placebom (dva istraživanja; 402 djece, umjerena razina dokaza) ili djecom koja nisu liječena (dva istraživanja; 154 djece, umjerena razina dokaza). Dokazi niske kvalitete pokazuju da bi med mogao biti bolji od difenhidramina u smanjenju učestalosti kašlja (jedno istraživanje, 80 djece).

Korištenje meda do tri dana vjerojatno je učinkovitije za ublažavanje kašlja u usporedbi s placebom ili salbutamolom. Nakon tri dana korištenja med vjerojatno nema prednosti pred salbutamolom ili placebom. Postoji vrlo mala razlika učinkovitosti između meda i bromelina pomiješanog s medom u smanjenu učestalosti i ozbiljnosti kašlja.

Neželjene učinke, uključujući nervozu, nesanicu i hiperaktivnost imalo je sedmero djece (9,3%) koja su koristila med i dvoje djece koja su koristila dekstrometorfan (niska razina dokaza, dva istraživanja; 149 djece). Troje djece (7,5%) koja su koristila difenhidramin bilo je somnolentno (jedno istraživanje; 80 djece). Trideset četvero djece (12%) koja su koristila med i 13 (11%) koja su koristila placebo imala su gastrointestinalne smetnje (umjerena razina dokaza, dva istraživanja; 402 djece). Četvero djece liječenih salbutamolom imalo je osip, u usporedbi s jednim djetetom koje je koristilo med (umjerena razina dokaza, jedno istraživanje; 100 djece).

Iz navedenog se može zaključiti da je med vjerojatno bolji od difenhidramina, placeba ili nikakvog liječenja u ublažavanju simptoma kašlja, ali je mala razlika između učinkovitosti meda i dekstometorfana. Ograničenje članka je što je većina djece liječena samo jednu noć. Nije bilo jasne razlike u pojavi nuspojava između kontrolne i skupine koja je koristila med. Potrebno je još kvalitetnih istraživanja vezanih za korištenje meda u liječenju kašlja. 

Oduwolw O, Udoh EE, Oyo-Ita A and Meremikwu MM. Honey for acute cough in children. Cochrane database Sys Rev. 2018: CD007094

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 24 Br. 130/131