MEDIX, God. 15 Br. 82  •  Recenzija  •  Stomatologija HR ENG

Danijela Vrček:
"Lara i Vanda peru zube"

Goranka Prpić-Mehičić


Izdavač: Lara i Vanda naklada, Varaždin
Godina izdanja: 2008

 

„Lara i Vanda peru zube“, „Paulina ima karijes“ i „Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji“ edukativne su, situacijske slikovnice koje se bave stomatološkim temama. Namijenjene su djeci od 3 do 6 godina, a formom i sadržajem privlače i djecu nižih razreda osnovnih škola. Autorica je Danijela Vrček, dr. stom. Kako sam osobno sudjelovala u nastajanju slikovnica, znam da su zapravo dar majke svojim kćerima, Lari i Vandi. Simpatična priča, jednostavnost teksta, ilustracije i edukativni sadržaj privukli su djecu, roditelje, odgajatelje pa i kolege diljem Hrvatske. Osim toga, prva slikovnica, „Lara i Vanda peru zube“, već je prevedena na engleski, njemački, francuski i talijanski jezik.

Ilustracije za slikovnice izradila je likovna umjetnica Lila Herceg. Izdavač je Lara i Vanda naklada a glavni likovi medvjedice Lara i Vanda. Stručnjaci iz raznih područja su dali svoja mišljenja i savjete.

„Lara i Vanda peru zube“ je topla obiteljska priča u kojoj tata medvjed pomaže svojim medvjedicama nakon večere oprati zube. Putem slikovnice djeca, ali i roditelji, dobivaju informacije o osnovama oralne higijene. Svaka stranica slikovnice odašilje poruku. Na kraju slikovnice su upute odraslima za lakše tumačenje i savladavanje tehnike pranja zubi djece.

„Paulina ima karijes“ je priča u kojoj djeca dobivaju odgovor na pitanje „a što će mi raditi?“ Ovdje medvjedice na zabavan način pomažu Paulini koja ima karijes. Pritom upoznaju čitače s raznim fazama izrade ispuna. Pacijentica je patka koja nema zube, ali u igri je sve moguće. U slikovnici se djeca upoznaju sa zaštitnom odjećom i uče zašto je važna. Na kraju slikovnice su upute odraslima kako dijete pripremiti za stomatološki zahvat.

„Lara i Vanda u stomatološkoj ordinaciji“ je slikovnica u kojoj medvjedice Lara i Vanda imaju priliku ići s mamom u stomatološku ordinaciju. Jako vole posjete ordinaciji jer tamo ima stvari kakvih nema nigdje drugdje… Djeca se upoznaju sa stomatološkim stolcem, sisaljkom, ogledalom, pincetom, sondom… Osim uputa o pripremi djeteta za odlazak stomatologu, odraslima su ponuđene mogućnosti za objašnjenje pojmova koje koristimo u radu. Odlična je pomoć roditeljima koji žele unaprijed upoznati dijete s ordinacijom.

Ovakve slikovnice pridonose zdravstvenom odgoju djece predškolske dobi, odgajatelja i roditelja i na taj način stručnjacima olakšavaju rad. Ovakav oblik zaštite oralnog zdravlja i popularizacije problema straha odlaska stomatologu je uvijek dobro došao.