MEDIX, God. 26 Br. 144/145  •  Osvrt  •  Nefrologija HR ENG

IX. hrvatski kongres nefrologije dijalize i transplantacije s međunarodnim sudjelovanjem

Mario Laganović

Premda odluka o organizaciji virtualnog oblika kongresa nije bila laka, velika aktivnost članova HDNDT-a i gotovo 100 pristiglih radova, već potvrđen program uz veliko zanimanje sponzora presudili su da se skup ipak održi. Virtualna forma organizacije, iako u početku prihvaćena s dosta rezerve, pokazala se kao odličan oblik edukacije u ovim uvjetima i nadmašila je očekivanja organizatora. Tome u prilog govori više od 770 registriranih sudionika kongresa, liječnika različitih profila, medicinskih sestara i tehničara te studenata. Osim istaknutih domaćih stručnjaka, u programu je sudjelovalo i 10 pozvanih predavača iz inozemstva, koji su pridonijeli stručnom i znanstvenom značaju kongresa.


 

Kad smo prije nešto više od godinu dana kretali u organizaciju 9. hrvatskog nefrološkog kongresa nismo ni slutili da će to biti kongres kojeg ćemo organizirati tri puta. Inicijalno zamišljen kao združeni Hrvatski i Mediteranski kongres koji se trebao održati u svibnju 2020. u Šibeniku i popraćen simpozijem medicinskih sestara i tehničara, odgođen je za rujan uz otkazivanje Mediteranskog kongresa. Aktualna epidemiološka situacija i nepredvidivost COVID-19 pandemije su učinili svoje i kongres je morao biti odgođen za listopad i po treći put reorganiziran, ali ovaj put prvi put potpuno u virtualnom obliku (slika 1). Bio je to značajan izazov za sve nas, no poučeni iskustvima prvih virtualnih europskih i svjetskih kongresa upustili smo u taj posao. I premda odluka o organizaciji virtualnog oblika kongresa nije bila laka, velika aktivnost članova Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT) i gotovo 100 pristiglih radova, već potvrđen program uz veliko zanimanje sponzora presudili su da se skup ipak održi. Virtualna forma organizacije, iako u početku prihvaćena s dosta rezerve, pokazala se kao odličan oblik edukacije u ovim uvjetima i zapravo je nadmašila sva očekivanja organizatora, o čemu govori u prilog više od 770 registriranih sudionika, liječnika različitih profila, medicinskih sestara i tehničara te studenata.

 

Slika 1. Virtualno sučelje IX. hrvatskog nefrološkog kongresa 

 

Izazovi provođenja izobrazbe u vrijeme pandemije COVID-19

Kvaliteta programa i činjenica da je organiziran bez kotizacije za sudionike pridonijeli su odazivu koji još nije zabilježen na skupovima u organizaciji HDNDT-a. Dostupnost edukacije je zaista bila izražena u punom smislu riječi.

Nefrološko učilište

Ukratko, program je organiziran od 22. do 24. listopada 2020., čemu je prethodilo Nefrološko učilište kao pretkongresni simpozij. Nefrološko učilište tradicionalni je oblik edukacije koje provodi HDNDT za mlađe kolege, a ove godine je posvećeno studentima, najmlađim kolegama, i to posebno onima koji su iskazali zanimanje za stručni i znanstveni rad u području nefrologije. Učilište je počelo uvodnim predavanjima o načinu izrade znanstvenog rada te osnovama statistike, važnim za svakoga tko želi raditi kakav stručni i znanstveni rad u bilo kojem području medicine. U nastavku, osmero studenata prikazalo je radove koje su izradili pod vodstvom svojih mentora. Učilište je bilo dobro posjećeno i, osim što su mladi kolege dobili priznanje za svoj rad, privuklo još kojeg mladog istraživača nefrološkoj struci (slika 2).

 

Slika 2. Nefrološko učilište bilo je posvećeno radovima studenata

Brojna predavanja, specijalne sekcije i okrugli stolovi

U redovitom programu kongresa, koji je obuhvatio 60-ak pozvanih i dva plenarna predavanja, dvije specijalne sekcije (sekcija pod pokroviteljstvom KDIGO-a i sekcija posvećena COVID pandemiji u bubrežnih bolesnika), četiri okrugla stola i rasprave pro i contra te 11 sponzoriranih predavanja, redale su se različite teme koje su obuhvatile sva područja nefrološke struke (program dostupan na https://www.hdndt.org/). Osim istaknutih domaćih stručnjaka, u programu je sudjelovalo i 10 pozvanih predavača iz inozemstva, koji su pridonijeli stručnom i znanstvenom značaju kongresa.

Premda smo bili svjesni da se razmjena iskustava, druženje i susreti s kolegama i prijateljima teško mogu nadoknaditi u virtualnom svijetu, no nastojali su iskoristiti mogućnosti tehnologije kako bi unaprijedili kvalitetu kongresa pa je svaki dan izlazila statistika skupa prethodnog dana (primjer na slici 3). Takvo praćenje omogućilo je identifikaciju najgledanijih sekcija.

 

Slika 3. Primjer prikaza statističkih podataka o praćenju kongresa


Prvog dana najgledanija sekcija bila je „Hemodijaliza i peritonejska dijaliza“, a posvećena je bila vaskularnom pristupu za dijalizu. U sekciji i okruglom stolu „Kako izabrati pravi put u pravo vrijeme“ sudjelovali su prof. dr. sc. Dario Nakić, dr. sc. Bojana Maksimović, dr. Žarko Belavić, prof. dr. sc. Vinko Vidjak, dr. sc. Luka Novosel, dr. Lovro Tkalčić, dr. Josip Ćurić i dr. sc. Vedran Premužić (slika 4.)

 

Slika 4. Sudionici najposjećenije sekcije prvoga dana skupa „Hemodijaliza i peritonejska dijaliza”, koja je bila posvećena vaskularnom pristupu za dijalizu

Prvog dana kongresa dodijeljene su i nagrade mladim kolegama, i to za najbolje sažetke na kongresu: dr. sc. Ivan Jurić dobio je nagradu za rad „De novo malignancie prevelence in elderly kidney transplant recipients“, dr. Dino Kasumović za rad „Membranska nefropatija – usporedba primarnog i sekundarnog oblika bolesti“ i dr. Tamara Knežević za rad „Clinical characteristics, treatment and prognosis of lupus nephritis patients – data from an SLE referral center“. Organizirano je i predstavljanje Sekcije mladih nefrologa, čije je planove prikazao predsjednik sekcije dr. sc. Matija Crnogorac (slika 5).

 

Slika 5. Tijekom skupa organizirano je predstavljanje Sekcije mladih nefrologa, čije je planove prikazao predsjednik sekcije dr. sc. Matija Crnogorac

Prvi dan završio je prikazom registara koje vodi HDNDT, Registra nadomještanja bubrežne funkcije, čije rezultate je prikazala voditeljica registra dr. Dajana Katičić, te Nacionalnog registra biopsija nativnih bubrega, čije je rezultate za 2019. godinu prikazao doc. dr. Mario Laganović (slika 6).

 

Slika 6. Registar nadomještanja bubrežne funkcije i Nacionalni registar biopsija nativnih bubrega prikazali su dr. Dajana Katičić i doc. dr. Mario Laganović

Na kraju prvog dana upriličeno je i svečano otvorenje skupa u kojem je sudjelovala i magistra sestrinstva Gordana Novaković, predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara u nefrologiji. Otvorenje je uveličao sastav prof. dr. Brune Baršića „Green Hills Boys“, koji je bar donekle vratio onaj osjećaj „starog normalnog“ (slika 7).

 

Slika 7. U sklopu otvorenja kongresa nastupio je sastav „Green Hills boys“ te barem donekle vratio osjećaj „starog normalnog

Najgledanije sekcije drugog i trećeg dana skupa

Drugoga dana kongresa najposjećenije je bilo plenarno predavanje prof. dr. Raymonda Vanholdera, doajena europske i svjetske nefrologije, koji je govorio o akutnoj ozljedi bubrega (slika 8). Zapažene sekcije bile su posvećene transplantaciji, glomere ularnim bolestima i kućnoj dijalizi – konceptu koji dobiva posebno na značenju u aktualnoj epidemiološkoj situaciji (slika 9).

 

Slika 8. Drugoga dana kongresa najposjećenije je bilo predavanje prof. dr. Raymonda Vanholdera „Acute kidney injuri – An update“

Slika 9. Zapažene sekcije drugog dana kongresa bile su posvećene transplantaciji, glomerularnim bolestima i konceptu kućne dijalize

Trećeg, zadnjeg dana kongresa najgledanija sekcija bila je ona pod pokroviteljstvom KDIGO-a (Kidney Disease Improving Global Otcomes – globalna neprofitna organizacija za razvoj i primjenu smjernica u liječenju bubrežnih bolesti). U radu sekcije sudjelovali su prof. dr. Roberto Pecoits-Filho, prof. dr. John Cunningham, prof. dr. Martin Kuhlmann i prof. dr. Draško Pavlović, a govorilo se o klasifikaciji i liječenju kronične bubrežne bolesti, dijabetičkoj nefropatiji, početku dijalize i poremećajima mineralnog metabolizma (slika 10).

Slika 10. Sekcija pod pokroviteljstvom KDIGO-a bila je najgledanija tijekom drugoga dana kongresa

Svakako treba istaknuti plenarno predavanje prof. dr. Mladena Knoteka, koji je govorio o budućnosti transplantacije, sekciju o arterijskoj hipertenziji tijekom koje je prof. Pantelis Serafidis održao odlično predavanje o liječenju hipertenzije na kroničnoj hemodijalizi te sekciju posvećenu imunološkim problemima u transplantaciji bubrega, koju su vodile prof. dr. Nikolina Bašić Jukić i prof. dr. Danica Galešić Ljubanović.

Zanimljiva predavanja prikazali su i prof. Georg Bohmig iz Beča, koji je govorio o mogućnostima desenzibilizacije kod HLA inkompatibilne transplantacije bubrega, i prof. dr. Miha Arnol iz Ljubljane, koji je prikazao slovenska iskustva s transplantacijom bubrega u vrijeme COVID-19 pandemije (slika 11).

 

Slika 11. Zapažene sekcije trećeg dana kongresa bile su posvećene transplantaciji i liječenju hipertenzije u kroničnih bubrežnih bolesnika

Sekcija koja je pobudila posebno zanimanje bila je posvećena COVID-19 pandemiji i bubrezima: prof. dr. Mladen Knotek i doc. dr. Marko Kutleša prikazali su aktualne podatke o SARS-CoV-2 infekciji u dijaliziranih i transplantiranih bolesnika te mogućnosti liječenja. Sekcija je završila prikazom dr. Dajane Katičić o podacima koje prikuplja HDNDT o zaraženim dijaliznim i transplantiranim bolesnicima SARS-CoV-2 virusom u Hrvatskoj i ishodima njihova liječenja, a koji se evidentiraju i u ERACODA bazi Europskog društva za nefrologiju. Prema tim podacima, 29. rujna 2020. u Hrvatskoj je bilo 38 zaraženih bolesnika i osam umrlih.

Povratak „nefro-entuzijazma“

Veliku zahvalu valja uputiti kolegama iz Organizacijskog i Programskog odbora (https://nefro2020.conventuscredo.hr/organizacija/) koji su se izvanrednim okolnostima morali prilagoditi „novom normalnom“. Uspjeli su i zaslužni za zanimljivih 28,5 sati programa koji će biti dostupni registriranim sudionicima kongresa do kraja 2020. g. Omogućio je to tehnički organizator kongresa tvrtka Conventus Credo, koja se i pobrinula da sve s tehničke strane funkcionira u najboljem redu. Organizacija virtulanog kongresa je bila veliko iskustvo za sve nas. Iako smo možda u početku sumnjali da će biti samo blijeda slika ili tek prihvatljiva zamjena kongresu na kakvoga smo inače navikli, reakcije sudionika su nas uvjerile u suprotno. Od brojnih pohvala za sadržajnu i tehničku izvedbu možda je najbolja poruka jedne od sudionica koja kaže „Odlično ste ovo organizirali... vratio mi se nefro entuzijazam“. Upravo tomu smo se nadali, napraviti nešto dobro što će potaknuti optimizam kod kolegica i kolega u ovim izazovnim vremenima. Svi se nadamo brzom povratku u „staro normalno“, no kakvo će ono zaista biti treba tek vidjeti. Čini se da ipak neće baš sve biti isto i da će pozitivna iskustva iz „nove organizacije“ naći svoje mjesto i ubuduće.