MEDIX, God. 26 Br. 141  •  Razgovor  •  Ginekološka endokrinologija HR ENG

Dr. Katrin Schaudig: Pravilan pristup menopauzi - liječenje prilagođeno riziku

Lea Rukavina Kralj

Na godišnjem kongresu Njemačkog društva za menopauzu održanom u Frankfurtu za novu predsjednicu izabrana je dr. Katrin Schaudig, specijalistica ginekološke endokrinologije iz Hamburga, koja već dugi niz godina svojom aktivnošću dominira na području menopauze, ali i ostalih tema vezanih za utjecaj hormona na zdravlje žena.


 

Nova predsjednica Njemačkog društva za menopauzu, dr. Katrin Schaudig, smatra da je važno ujednačiti stavove ginekologa i ostalih specijalnosti po pitanju problema koji se vrlo često preklapaju u određenim fazama života žena, posebno u peri i postmenopauzi. Smatra da će organizacijom seminara poboljšati suradnju i razumijevanje ginekologa i kolega iz drugih specijalnosti, a više o tome rekla je u razgovoru za „Medix“.

MEDIX: Dr. Schaudig, Njemačko je društvo za menopauzu sa svojih 2397 članova ujedno i najveće svjetsko društvo koje se bavi tom problematikom. U kojem će se smjeru razvijati njegove aktivnosti tijekom vašeg mandata?

DR. SCHAUDIG: Moj je plan, kao predsjednice Njemačkog društva za menopauzu, ojačati znanstvena istraživanja u području menopauze, ali i unaprijediti aktivnost i znanje ginekologa i u drugim područjima s kojima se preklapaju problemi žena u peri i postmenopauzi. Ta su područja primjerice interna medicina, psihijatrija, neurologija, ortopedija i dermatologija. Mislim da je intenzivnije umrežavanje s drugim specijalnostima od iznimne važnosti za bolje razumijevanje specifičnih problema menopauze, ali i za ujednačavanje informacija koje se pružaju pacijenticama.

 

Rizike hormonskog nadomjesnog liječenja treba promatrati u odnosu s ostalim rizicima u  svakodnevnom životu – ističe dr. Schaudig


Vrlo je važna i bolja prezentacija u medijima, koji nas doživljavaju kao hormon freakove. Strah od hormona ne treba pokušati ukloniti, ali ga je svakako potrebno relativizirati. Postojeća znanstvena istraživanja mogu ženama omogućiti bolji uvid u objektivno stanje i ukloniti strah iz teme menopauza i hormonsko nadomjesno liječenje. Rizike hormonskog nadomjesnog liječenja treba promatrati u odnosu s ostalim rizicima u svakodnevnom životu. Relativizacijom smatram, recimo, činjenicu da dvije čaše vina dnevno imaju veći rizik za razvoj raka dojke od nekih tipova hormonskoga nadomjesnog liječenja.

Još jedan važan aspekt je identifikacija specifičnih problema s kojima se žene susreću 5, 10 ili 15 godina nakon menopauze. Populacija stari i kao ginekolozi moramo znati što u kojoj dobi očekivati i kako pomoći pacijenticama.

MEDIX: Na koji je način najbolje provoditi edukaciju iz ginekološke endokrinologije?

DR. SCHAUDIG: Endokrinologija je sama po sebi kompleksna i valja je približiti mlađim kolegama ginekolozima, čija je edukacija za vrijeme specijalističkog usavršavanja prekratka. U tom smislu mnogo znači i uspostava hotline telefona, kolege mogu nazvati za sva pitanja vezana o endokrinologiji, kao i edukacija o menopauzi koju provodi Njemačko društvo za menopauzu. Uza svaki godišnji kongres izdaje se i knjiga sa slučajevima iz prakse, u kojoj liječnici mogu naći mnoge odgovore.

Društvo se vodi rezultatima znanstvenih istraživanja i neovisno je o farmaceutskoj industriji te se točno zna kada se i u kolikom iznosu aktivnosti sufinanciraju od farmaceutskih tvrtki. To daje našim preporukama vjerodostojnost i kredibilitet. Mislim da je ključno biti poveznica između evidence-based spoznaja i znanstvenog mišljenja te dostupnih terapijskih opcija.

MEDIX: Koja je glavna poruka aktualnih njemačkih S3 smjernica za dijagnostiku i terapiju u peri i postmenopauzi?

DR. SCHAUDIG: Trenutačne S3 smjernice o dijagnostici i terapiji u peri i postmenopauzi su u osnovi pozitivnije u pogledu pokretanja hormonske nadomjesne terapije za pacijentice s jasnim klimakteričnim tegobama te su u skladu s NICE smjernicama iz 2015. godine. Brojne publikacije i podanalize stavile su u perspektivu krute zaključke, koji su u početku izvedeni iz WHI studije. Dvoje autora WHI studije u uglednom časopisu „New England Journal of Medicine“ iz 2016. izjavilo je da pogrešno tumačenje WHI studije rezultira nedovoljnom brigom za žene u peri i postmenopauzi, a time i nepotrebnom patnjom tih žena. Prema statistici Techniker Krankernkasse, broj recepata za HNL pada te samo 6,6% žena u menopauzi još uvijek prima hormonsku terapiju (u usporedbi s 37% u 2000.).

Kad se uzme u obzir da trećina žena u menopauzi ima značajne smetnje koje ograničavaju kvalitetu života, također se valja zapitati je li patnja tih žena koje ne uzimaju hormone unatoč simptomima opravdana. U isto vrijeme, opetovano opažamo začuđujuće nekritičko postupanje s rizicima hormonske terapije. Cilj u svakom pojedinačnom slučaju mora biti strategija liječenja prilagođena riziku, koja se određuje zajedno s pacijentom i koja uzima u obzir cjelokupnu situaciju i životnu perspektivu, ali i njezine strepnje.