MEDIX, God. 23 Br. 124/125  •  Osvrt  •  Stomatologija HR ENG

Dnevna bolnica s jednodnevnom oralnom kirurgijom KBC-a Zagreb

Ana Kruhak

Dana 10. veljače 2017. godine javnosti je predstavljena nova Dnevna bolnica s jednodnevnom oralnom kirurgijom u Klinici za stomatologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Vrhunski opremljena, nova dnevna bolnica pacijentima pruža mogućnost obavljanja svih stomatoloških usluga u općoj anesteziji, po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj.

 

Dnevna bolnica s jednodnevnom oralnom kirurgijom ima 18 boksova s bolesničkim krevetima u kojima pacijenti borave prije operativnog zahvata i u koje se vraćaju nakon operacije i zadržavanja u sobi za buđenje. U tom prostoru s njima može boraviti i njihova pratnja (obitelj i prijatelji). Operativni zahvati izvode se u četiri suvremeno opremljene operacijske dvorane, a u njihovoj neposrednoj blizini nalazi se soba za buđenje sa šest kreveta. U njoj pacijenti borave otprilike dva sata nakon završetka operacije, poslije čega se vraćaju u boksove dnevne bolnice. Djelatnost dnevne bolnice podrazumijeva ambulantno liječenje najkompleksnijih slučajeva, stomatološke zahvate u sedaciji (intravenozna primjena malih doza sedativa/anestetika za opuštanje i smirenje), stomatološke zahvate u općoj anesteziji te primjenu najsuvremenijih dijagnostičkih postupaka u području dentalne medicine.

Najčešći pacijenti dnevne bolnice su djeca s poteškoćama u razvoju, osobe s posebnim potrebama, anksiozni, nepokretni te ležeći bolesnici KBC-a Zagreb. Rad s navedenom skupinom pacijenata dio je strateški planiranog procesa zdravstvenog zbrinjavanja najugroženijih skupina društva.

Osim Dnevne bolnice s jednodnevnom oralnom kirurgijom, posebnu ulogu u realizaciji tog tipa zdravstvene zaštite oralnog zdravlja imaju Ambulanta za djecu sa smetnjama u razvoju (Nazorova) i Ambulanta za kućne posjete. Obje ambulante su sastavne radne jedinice Klinike za stomatologiju, koja ima osam kliničkih zavoda te pokriva sva područja dentalne medicine.

U obilazak prostorija Dnevne bolnice s jednodnevnom oralnom kirurgijom predstavnike medija poveli su prim. dr. sc. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu i nadzor, prof. dr. sc. Željko Verzak, predstojnik Klinike za stomatologiju i dr. sc. Valentina Rajić iz kliničkog Zavoda za bolesti zuba u Klinici za stomatologiju.

Prije obilaska novih radnih jedinica, prof. Verzak je kroz kratku prezentaciju rada Klinike za stomatologiju objasnio prisutnima što novootvoreni odjel znači za pacijente i gdje se još ukazuje prostor za dodatno unapređenje i podizanje kvalitete zdravstvene zaštite za njihove pacijente. Najavio je i skoru nabavu vrijednih uređaja kojima će se dodatno unaprijediti rad Klinike i podići kvaliteta dentalne zdravstvene usluge.

Operativni zahvati izvode se u četiri suvremeno opremljene operacijske dvorane, a u njihovoj neposrednoj blizini nalazi se soba za buđenje sa šest kreveta

U obilazak prostorija Dnevne bolnice s jednodnevnom oralnom kirurgijom predstavnike medija poveli su prim. dr. sc. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu i nadzor, prof. dr. sc. Željko Verzak, predstojnik Klinike za stomatologiju, i dr. sc. Valentina Rajić iz kliničkog Zavoda za bolesti zuba Klinike za stomatologiju