MEDIX, God. 24 Br. 129  •  Novost  •  Molekularna medicina HR ENG

Debljanje i mršavljenje mijenja molekularni profil osoba

Istraživači Stanford University School of Medicine (SAD) pokazali su da tijelo čovjeka prolazi dramatične promjene čak i tijekom kratkih razdoblja mršavljenja ili debljanja. Primjenom niza „omics“ metoda (globalne analize transkriptoma, proteoma, mikrobioma i genoma) pokazali su da se tada mijenjaju mikrobiom, biljezi bolesti kardiovaskularnog sustava, imunosni sustav i razina ekspresije gena.

 

Istraživanje je provedeno na 13 iTijelo čovjeka prolazi dramatične promjene čak i tijekom kratkih razdoblja mršavljenja ili debljanja. Primjenom niza omics metoda pokazano je da se tada mijenjaju mikrobiom, biljezi bolesti kardiovaskularnog sustava, imunosni sustav i razina ekspresije genanzulin-rezistetnih osoba (predijabetično stanje) i 10 zdravih osoba. Svi su imali indeks tjelesne mase između 25 i 35 kg na m2 (25 je gornja granična normalna vrijednost, a 40 znači bolesnu pretilost). Najupečatljivija razlika bila je prisutnost molekularnih biljega upale samo u krvi inzulin-rezistentnih osoba. Nadalje, porast težine od samo tri kg (primjenom visokokalorične dijete) promijenio je „omics“ profil. U obje grupe su se povisili upalni biljezi.

Nadalje, u zdravih osoba povisila se i razina bakterije Akkermansia muciniphila, za koju je poznato da štiti od rezistencije na inzulin (Akkermansia muciniphila je gram-negativna, anaerobna, ovalna bakterija koja naseljava crijevo čovjeka gdje razgrađuje sluz. Smatra se da ima antiupalno djelovanje). Ali, najvažnija je bila promjena ekspresije gena povezana s rizikom razvoja dilatirane kardiomiopatije (nemogućnost srca za dostatnim opskrbljivanjem tijela krvlju). Na sreću, gubitkom težine većina se parametara vratila na normalnu razinu. Nažalost, zasad nema dovoljno podataka za izvođenje konkretnih kliničkih zaključaka.