MEDIX, God. 26 Br. 143  •  Novost  •  Obiteljska medicina HR ENG

Cijepljenje protiv influence tijekom trudnoće i autizam kod potomaka

 

Približavanjem jeseni, ponovno se aktualizira tema cijepljenja i uz nju pitanje opravdanosti cijepljenja, poglavito u nekih skupina stanovništva, kao i pitanje opravdanosti bojazni od cijepljenja. Logično je da pacijenti svoje liječnike obiteljske medicine najčešće smatraju prvim i pravim izvorom informacija o cijepljenju protiv gripe. Časopis „Annals of Internal Medicine“ u izdanju od 4. rujna 2020. (https://doi.org/10.7326/M20- 0167) objavljuje rezultate izvornog istraživanja o povezanosti cijepljenja trudnica protiv gripe i pojave autizma kod potomstva. Autori istraživanja Jonas F. Ludvigsson i suradnici koristili su podatke prikupljene korištenjem nacionalnih registara iz sedam regija zdravstvene zaštite u Švedskoj. Valja se sjetiti da su registri povezani sa zdravstvom u Švedskoj tradicionalno kvalitetni i obilato korišteni.

Cilj populacijskog kohortnog istraživana bio je ispitati rizik od poremećaja iz spektra autizma kod potomaka majki koje su cijepljene protiv influence A (H1N1), tzv. svinjska gripa tijekom trudnoće.

Uključena su bila djeca rođena između listopada 2009. i rujna 2010., s praćenjem tijekom prosinca 2016. Ukupno je 39.726 novorođenčadi bilo prenatalno izloženo cjepivu H1N1 (13.845 tijekom prvog tromjesečja trudnoće), dok 29.293 novorođenčadi nije bilo izloženo.

Prosječno praćenje bilo je 6,7 godina i kod neizložene i kod izložene djece. Tijekom praćenja, kod 394 (1%) djece izložene cjepivu i 330 (1,1%) neizložene djece postavljena je dijagnoza poremećaja iz spektra autizma. U odgovarajućim analizama, prenatalna izloženost cijepljenju protiv H1N1 nije bila povezana s kasnijom dijagnozom poremećaja iz spektra autizma. Ograničavanje cijepljenja na razdoblje prvog tromjesečja trudnoće nije utjecalo na procjene rizika.

Uzimajući u obzir ograničenja istraživanja koje se očituje u nedostatku podataka o infekciji influencom H1N1, zaključak velikog kohortnog istraživanja je da nije utvrđena povezanost između cijepljenja majke H1N1 tijekom trudnoće i rizika od razvoja poremećaja iz spektra autizma u potomstva.