MEDIX, God. 22 Br. 123  •  Novost  •  Infektologija HR ENG

Candida auris – novi rezistentni uzročnik nozokomijalnih infekcija

 

U srpnju 2016. godine američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. United States Centers for Disease Control and Prevention, CDC) i engleski Zavod za javno zdravstvo (engl. Public Health England) objavili su pojavu novog soja gljiva iz roda Candida, Candide auris. Ovaj je soj rezistentan na flukonazol, inače vrlo učinkovit lijek za liječenje Candide albicans, ali zabrinjavajuće je da je u više od polovice izolata bila prisutna i visoka minimalna inhibitorna koncentracija za vorikonazol, a u određenom broju izolata čak i na amphotericin B i ehinokandine.

Novi je patogen do sada otkriven u devet zemalja na četiri kontinenta, uključujući Japan, Južnu Koreju, Indiju, Južnu Afriku, Kuvajt, Pakistan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kolumbiju i Venezuelu.

Problem je u tome što se pri korištenju klasičnih biokemijskih metoda ova gljiva može zamijeniti s nekim drugim patogenima poput C. haemulonii ili Saccharomyces cerevisiae, te su za njenu identifikaciju potrebne sofisticiranije metode.

Zabrinjavajuće je da se Candida auris povezuje s invazivnim nozokomijalnim infekcijama i visokim stopama mortaliteta. Kliničke manifestacije uključuju otitise, infekcije rana i kandidemiju. Izolirana je također iz urina i respiratornog trakta, ali još uvijek nije jasno je li se u ovim slučajevima radilo o kolonizaciji ili infekciji. Najugroženija skupina bolesnika su imunokompromitirani bolesnici, te bolesnici u jedinicama intenzivne skrbi, posebno na odjelima za opekline i traumu.

Pojava novog soja gljiva iz roda Candida, Candide auris, otpornog na antimikotike, nova je prijetnja imunokompromitiranim bolesnicima, te bolesnicima u jedinicama intenzivne skrbi