MEDIX, God. 26 Br. 142  •  Novost  •  Gerijatrija HR ENG

Asimptomatske infekcije SARSCoV-2 u domovima za starije

Autorica Melissa M. Arons u izdanju „New England Journal of Medicine“ od 24. travnja 2020. piše o širenju COVID-19 virusa u domovima za starije. Naime, prvi izvještaj o slučaju COVID-19 infekcije u SAD-u bio je dijagnosticiran upravo u stanovnika doma za starije u saveznoj državi Washington 20. siječnja 2020., nedaleko grada Seattlea. Potkraj veljače izbila je zaraza i u susjednoj županiji iste savezne države, opet u domu za starije, a morbiditet i smrtnost među stanovnicima bili su visoki. Ne spominje se u članku, ali je iz medija poznato da se radilo o starijima koji su se bili zarazili na putovanju na Daleki istok.

 

Foto: CDC / Rawpixel

 

Poznato je da se teška infekcija akutnim respiratornim sindromom koronavirus 2 (SARS-CoV-2) može brzo proširiti unutar ustanova za njegu starijih. Stoga se kao istraživačko pitanje nametnula procjena adekvatnosti probira temeljenog na simptomima za prepoznavanje infekcija i prijenosa unutar stanovnika ustanova za starije.

Provedena su dva istraživanja u razmaku od po jednog tjedna, u kojima je provedeno nazofaringealno i orofaringealno testiranje brisa na SARS-CoV-2. Zabilježeni su simptomi koji su bili prisutni u prethodnih 14 dana. Osobe bez simptoma koje su imale pozitivan ishod testa ponovno su procijenjene sedam dana kasnije. Osobe sa SARS-CoV-2 infekcijom klasificirane su kao bolesnici s tipičnim simptomima (vrućica, kašalj ili nedostatak daha), sa samo atipičnim simptomima, presimptomatski ili asimptomatski.

Dvadeset tri dana nakon prvoga pozitivnog rezultata ispitivanja kod osobe koja je boravila u toj ustanovi, 57 od 89 stanovnika (64%) bilo je pozitivno na testu SARS-CoV-2. Među 76 stanovnika koji su sudjelovali u ispitivanju, njih 48 (63%) bilo je pozitivno. Od tih 48 stanovnika, 27 (56%) je u vrijeme ispitivanja bilo bez simptoma; 24 je naknadno razvilo simptome (srednja vrijednost do ispoljavanja simptoma bila je četiri dana). Živi virus bio je prisutan u 17 stanovnika. Od 57 stanovnika s infekcijom SARS-CoV-2, 11 je hospitalizirano (troje u jedinici intenzivnog liječenja), a 15 je umrlo (smrtnost 26%). Od 34 stanovnika čiji su uzorci sekvencionirani, njih 27 (79%) imalo je sekvence koje su odgovarale dvama klasterima s razlikom u jednom nukleotidu.

Više od polovice stanovnika s pozitivnim rezultatima testa bilo je asimptomatsko u vrijeme ispitivanja i najvjerojatnije je pridonijelo prenošenju bolesti. Stoga se zaključuje da strategije suzbijanja infekcije usredotočene isključivo na one sa simptomima nisu bile dovoljne da bi se spriječio prijenos nakon ulaza SARS-CoV-2 u domove za starije osobe.