Prof. dr. sc. Cihat Sen: Pravilni pristup prsnuću vodenjaka prije termina

Predavanje „Kako nadzirati fetus nakon prijevremenog prsnuća vodenjaka“ u Dubrovniku je održao aktualni predsjednik Europske udruge perinatalne medicine (engl. European Association of perinatal medicine), prof. dr. sc. Cihat Sen iz Turske. 

 

MEDIX: Prof. Sen, u predavanju ste govorili o optimalnom načinu praćenja trudnica s prsnućem vodenjaka prije termina (engl. Preterm Premature Rupture of Membranes, PPROM).

PROF. SEN: Moramo biti svjesni kako će dijete iz trudnoće s PPROMom prije 32. tjedna sasvim sigurno biti nedonošeno. Pluća fetusa u tom slučaju nisu dovoljno zrela te će nakon poroda dijete imati teške probleme vezane uz nedonošenost. Ukoliko do PPROM-a dođe nakon 32. ili 34. tjedna, fetalna su pluća dovoljno zrela i lakše ćemo svladati druge, blaže probleme vezane uz nedonošenost.

Ako se ne odlučimo pokrenuti porod, dvije su velike opasnosti koje mogu ugroziti život djeteta. Jedna uključuje nastanak fetalne, a druga maternalne infekcije. Infekcija majke je vrlo rijetka, ali ipak životno ugrožavajuća i za nju i za dijete.

Ukoliko majka dobije infekciju koja se proširi na uterus, mogu nastati problemi s endometrijem, a ponekad se mora učiniti i histerektomija. Oba slučaja imaju posljedice na buduće planiranje trudnoće, a u najgorem slučaju može nastati sepsa s potencijalno fatalnim ishodom.

MEDIX: Kada razmišljati o dovršetku trudnoće?

PROF. SEN: Ako fetus dobije infekciju, treba dobro razmisliti hoće li biti ugroženiji prijevremenim porodom ili ostankom u maternici, gdje će infekcija štetno djelovati na njegova pluća i mozak. Da bismo potvrdili postojanje infekcije, možemo učiniti invazivne pretrage kao što su amniocenteza ili analiza krvi fetusa. Ipak, postoje i neizravni znakovi koji mogu upućivati na infekciju i u slučaju kojih ćemo se odlučiti na invazivniju metodu dijagnostike. U slučaju isključenja infekcije, trudnoća se može nastaviti.

Vrlo je važno u odluku o potencijalnom završetku trudnoće uključiti oba roditelja. Nakon što se razmotri situacija i dobro se prezentira što očekivati nakon poroda ili nastavka trudnoće, roditelji će zajedno s liječnikom donijeti odluku. Naravno da ćemo provesti i antibiotsku profilaksu iako ona nije 100% učinkovita u sprečavanju nastanka fetalne infekcije.

MEDIX: Koliko se dugo može održati trudnoća nakon PPROM-a?

PROF. SEN: Ukoliko do PPROMa dođe prije 26. tjedna gestacije, trudnoću treba završiti. Može se nastaviti jedino uz želju i pisani pristanak trudnice, nakon što joj se detaljno objasne svi potencijalni rizici i opasnosti. Od 30. do 32. tjedna gestacije, ruptura ovoja ploda koja nije praćena kontrakcijama i infekcijom ili bilo kojim znakom fetalnog distresa može se uz primjenu antibiotika još nastaviti. Ukoliko uz antibiotsku profilaksu dođe do razvoja kontrakcija, ne treba zaustavljati porod. Dvije trećine trudnica s PPROM-om će spontano krenuti u porod u razdoblju od jednog tjedna nakon rupture ovoja ploda.

MEDIX: Koje je vaše mišljenje o tokolizi i kortikosteroidima?

PROF. SEN: O njima možemo razmišljati ako nema infekcije. Osobno, ako postoje kontrakcije, ne primjenjujem tokolizu. Intrauterini patološki proces koji uzrokuje kontrakcije neće prestati davanjem tokolize, već može samo dalje štetiti plodu.

Što se tiče primjene kortikosteroida prije 30. tjedna gestacije, pokazali su se vrlo korisnima u poticanju maturacije pluća i prevencije respiratornog distres sindroma. Treba međutim imati na pameti da remete kompoziciju krvnih parametara koje koristimo u praćenju nastanka infekcije, a diskutabilna je i njihova primjena ako sumnjamo na fetalni distres jer djeluju na srčanu akciju i onemogućuju adekvatnu interpretaciju kardiotokografije (CTG). Nakon 30. tjedna gestacije primjena kortikosteroida uglavnom nije potrebna. 

Dvije trećine trudnoća sa PPROM-om će spontano krenuti u porod u razdoblju od jednog tjedna nakon rupture ovoja ploda, napominje predsjednik Europske udruge perinatalne medicine, prof. Cihat Sen 

 


Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju: MEDIX, God. 16 Br. 87/88